Guide til LED-spot
Men hvad er egentlig fordelene ved LED-spots, og hvordan vælger man de rigtige indbygningsspot til boligen? Det er blandt andet spørgsmål som disse, der trænger sig på, når der skal etableres spotlys i køkkenet, badeværelset eller stuen. I det følgende får du derfor en guide til, hvordan du vælger de helt rigtige indbygningsspot.
Modsat almindelige glødepærer, så er loftspot med LED effektive dioder, der kan omsætte strøm til lys. Endvidere, så er LED spotlys meget energivenligt kontra eksempelvis halogenpærer, og har ovenikøbet en længere levetid. Det er blandt andet derfor, at LED-pærerne er blevet så populære i byggeriet.
De fleste indbygningsspots bruges i enten køkkenet, badeværelset eller entreen – for her er det ofte en smart og elegant løsning at gemme lyskilden i loftet. Men spots kan naturligvis bruges mange andre steder også, og hos WATTOO.DK finder du også indbygningsspot, der kan bruges udendørs; eksempelvis på terrassen eller i carporten.
En af de vigtigste ting at være opmærksom på, når du skal vælge dit indbygningsspot med LED-pærer, er farven på lyset, der måles i Kelvin. De traditionelle glødepærer har et meget varmt lys, men LED-pærer kan godt virke koldere; og det var i starten en af årsagerne til, at LED-pærerne blev valgt fra på trods af energibesparelse og længere holdbarhed. I dag er det dog sådan, at de moderne LED-spots kan afgive både varmt og koldt lys. Du kan læse mere om valg af farvetemperatur i næste afsnit af vores guide til indbygningsspot.
Dernæst så er det værd at undersøge, hvilken Ra værdi, dine indbygningsspot med LED har. Det er nemlig en indikator for, hvor god farvegengivelse pæren har. Som udgangspunkt bør du ikke købe LED-pærer med en Ra værdi under 80, og de LED-pærer du finder her på siden har også alle en høj Ra værdi.
Du kan godt finde meget billige LED-pærer, men den dårlige farvegengivelse er ikke værd at smide pengene efter. Hold dig derfor til LED-spots fra kendte mærker som Osram, Philips og Nordtronic – hvor farvegengivelse og holdbarhed er i top.
Kelvin og farvetemperatur
Når du kigger på spots til loftet og pærer dertil, så støder du ret hurtigt på ordet kelvin eller farvetemperatur. Kelvin siger noget om farvetemperaturen på dine pærer. Det har stor betydning for din spot-belysning, da to pærer fra samme producent med et vidt forskelligt antal kelvin, afgiver meget forskelligt lys.
Når du vurderer en pæres Kelvin, så er det naturligvis vigtigt, at du finder en pære, som afgiver det lys du synes bedst om. Som udgangspunkt kan du altid regne med, at et højere antal Kelvin også er et udtryk for et koldere lys. Til sammenligning kan det siges, at en traditionel glødepære har en farvetemperatur på omkring 2600-2700 Kelvin – og det er det typisk dét, vi klassificerer som et behageligt og let gulligt hyggeligt lys.
En god ide er derfor at lade dig styre af den tommelfingerregel, når du skal købe lyskilder til din bolig – men som med alt andet, så er det ikke skrevet i sten. Nogle er eksempelvis helt vilde med det lidt koldere lys fra loftet og vælger derfor et 3000K eller 4000K spot for at få et klart dagslys.
1800K - 2200K: Gulligt hyggelys
2700K: Let gulligt lys som man kender det fra en standard glødepære
3000K - 4000K: Dagslys som minder om naturligt lysindfald udefra
5000K: Koldt dagslys
Indbygningsspot på badeværelset
De nye og moderne indbygningsspot kan også fås til vådrum som eksempelvis badeværelser. De er typisk nemme at installere, og fordelen ved indbygningsspot på badeværelset er endvidere, at de ikke rigtig kræver nogen indbygningshøjde.
Det er dog vigtigt, at du undersøger om de indbygningsspot du har kigget på, er godkendt til vådrum – for der gælder typisk nogle regler i forhold til hvor i vådrummet de må placeres; og hvilken loftshøjde der kræves for sikker installation. Men opfylder dine indbygningsspot førnævnte krav, så kan du nemt og hurtigt installere dine indbygningsspot i loftet eller direkte i isoleringen, og dermed nyde godt af de mange fordele og den flotte belysning.
Belysningen på badeværelset adskiller sig typisk lidt i forhold til belysningen i resten af boligen, da badeværelset ofte byder på lidt andre udfordringer end eksempelvis køkkenet eller stuen; eksempelvis i form af høj luftfugtighed og risikoen for at belysningen kommer i kontakt med vand. I det følgende har vi således skrevet en kort guide til de regler der gør sig gældende, når du skal installere spots på badeværelset.
Regler for spot-belysning i badeværelser og vådrum:
Vådrum og badeværelser er delt op i områder (også kaldet zoner) som bestemmer hvilke regler der skal overholdes og hvad der kan monteres. Når det handler om belysning i loftet er det område 1, 2 og 3 man skal tage hensyn til.
Områdeinddeling:
- Område 1:
Det går fra gulv til 2,25 meter over gulvet. Det er afgrænset af enten: Det indre af brusenichen, det ydre af brusebassinet, yderkanten af badekaret eller hvis der ikke er et brusebassin og blot hænger et brusehoved, så er kanten på området en cirkel rundt om brusehovedet med en radius på 60 cm.
Område 1 går desuden 5 cm ind i eventuelle vægge og lofter som støder op til området. (området har altså også betydning for hvad der må monteres inden i væggen/loftet)
- Område 2:
Det går fra gulv til 2,25 meter over gulvet. Starter hvor område 1 slutter og dækker et område der er 60 cm bredt rundt om område 1.
Område 2 går desuden 5 cm ind i eventuelle vægge og lofter som støder op til området. (området har altså også betydning for hvad der må monteres inden i væggen/loftet)
- Område 3:
Det går fra gulv til 2,25 meter over gulvet. Starter hvor område 2 slutter og dækker et område der er 2,4 meter bredt rundt om område 2. Derudover findes område 3 også ovenover område 1 og 2 og går fra 2,25 meter over gulvet op til 3 meter over gulv.
Område 3 går desuden 5 cm ind i eventuelle vægge og lofter som støder op til området. (området har altså også betydning for hvad der må monteres inden i væggen/loftet)
Fastmonteret 230V belysning:
- Område 1:
Der må der ikke installeres 230V belysning, hverken påbygget eller indbygget.
- Område 2:
Der må godt installeres 230V belysning. Det skal have en kapslingsklasse på mindst IPX4.
- Område 3:
Der må godt installeres 230V belysning. Intet krav om særlig beskyttelse mod vand (kan f.eks. være IPX0).
- Uden for område:
Der må godt installeres 230V belysning. Ingen ekstra krav om kapslingsklasse end normalt.
- Rengøring ved spuling:
Hvis der forekommer rengøring ved spuling f.eks. i fællesbade, så skal kapslingsklassen mindst være IPX5.
Fastmonteret 12V/lavvolts belysning (SELV, klasse III):
- Område 1:
Der må godt installeres 12V belysning. Det skal have en kapslingsklasse på mindst IP24.
Transformer/strømforsyning må ikke installeres i dette område.
- Område 2:
Der må godt installeres 12V belysning. Det skal have en kapslingsklasse på mindst IP24.
Transformer/strømforsyning må ikke installeres i dette område.
- Område 3:
Der må godt installeres 12V belysning. Det skal have en kapslingsklasse på mindst IP20.
Transformer/strømforsyning må godt installeres i dette område. Den skal have en kapslingsklasse på mindst IP20.
- Uden for område:
Der må godt installeres 12V belysning. Ingen ekstra krav om kapslingsklasse end normalt.
Transformer/strømforsyning må godt installeres i dette område. Ingen ekstra krav om kapslingsklasse end normalt.
- Rengøring ved spuling:
Hvis der forekommer rengøring ved spuling f.eks. i fællesbade, så skal kapslingsklassen mindst være IP25.
Disse uddybninger er ikke 100% fyldestgørende, og skal kun ses om vejledende i forhold til reglerne i Stærkstrømsbekendtgørelsen.
IP nummeret er opbygget af to cifre. Det første cifre beskriver hvor beskyttet lampen er mod faste genstande, støv og fingre. Det andet ciffer beksriver hvor beskyttet lampen er mod vand. Når der skrives et X i stedet for et tal, betyder det at det pågældende område ikke er aktuelt og at de normale regler skal følges.
IP2X betyder f.eks.: Beskyttet mod faste genstande med en diameter på 12,5 mm eller mere. Beskyttet mod berøring af farlige dele med en finger.
IPX4 betyder f.eks.: Beskyttet mod oversprøjtning.Vand der sprøjter mod kapslingen fra enhver retning, må ikke have nogen skadelig virkning.
SELV betyder beskyttelse ved ekstra lav spænding hvor ingen af de spændingsførende ledere er forbundet til jord ledningerne eller må kommet i kontakt med jord ledningerne eller dele som de er forbundet til. SELV opnåes derudover med en transformer eller strømforsyning som adskiller de 12V galvanisk fra de 230V, så der ikke er nogen elektrisk forbindelse mellem de to.
Klasse III betyder at beskyttelse mod elektrisk stød opnås ved, dels at materiellet forsynes med ekstra lav spænding, SELV eller PELV, og dels at materiellet ikke selv frembringer højere spænding end ekstra lav spænding.
Montering direkte i isoleringen
Vi har flere modeller af indbygningsspot (LED og halogen), der kan installeres direkte i isoleringen. Fordelen ved installation direkte i isoleringen er, at du slipper for safe-boxen (den store plastik kasse, som ellers skal installeres over spotsene). Det betyder, at du sparer tid og penge ved at købe et spot, der er beregnet til direkte installation i brændbare materialer - herunder isolering. Nordtronic, Daxtor og Flash Light hører til blandt de bedste danske producenter på markedet, og vi forhandler dem alle.
Både LED- og halogenspot giver en naturlig og behagelig belysning, og du finder nemt et spot her på siden, der passer til dine ønsker.
Et indbygningsspot kaldes også for downlight, så hvis du har fået at vide af din elektriker, at du skal finde enten downlights eller indbygningsspot er du kommet til den rigtige side.
I venstre menu kan du udnytte vores filtrering til at finde det ønskede downlight. Du kan filtrere på hulmål, farver, form, installationsmetode med mere. Er du i tvivl om hvilket spot, du skal vælge, er du velkommen til at kontakte os.
De bedste mærker
Nordtronic er et dansk mærke der er kendt for innovation, kvalitet og eksklusive produkter. De populære Nordtronic serier Quick Spot, Uni Install og Low Profile serier er alle banebrydende både i forhold til udseende, finish, lave indbygningshøjder og en hurtig installation. Nordtronic tilbyder også LED-spot til køkkenskabe, som du kan indbygge. Her kan du med fordel kigge på serierne Linea og Gabriella serierne.
I det hele taget bør du købe kvalitet, når der skal laves el-installationer i brandbare materialer. Spot-installationer der indbygges i lofter og vægge udgør en brandfare, hvis ikke installationen er udført korrekt.
FAQ
1. Hvor mange spot skal jeg sætte op for at få nok lys?
Hvis du sætter 1-2 spot op pr. m2, går du heller ikke helt galt i byen.
Nærmere 2 spot pr. m2 skulle være rigeligt, men det er svært at sige præcist, hvor langt der skal der være imellem hvert indbygningspot i loftet for at dække hele gulvfladen, da det varierer fra rum til rum. Der er mange faktorer, der påvirker, om du får nok lys i rummet. Hvor højt er der til loftet? Er der malet hvidt på væggene? Hvilken farve er gulvet? Pærens spredning af lyset vil have påvirkning på, om hele gulvoverfladen bliver jævnt oplyst. Jo lavere en spredning, du vælger, jo mere kegleformet vil lyset være, og jo skarpere vil du se spotlys på gulvet. Hvis du vælger en lyskilde med større spredning, vil lyset på gulvet være mere jævnt fordelt, men samtidig være mere difust og svagt. De fleste vælger en LED-pære med en spredning omkring 35-40 grader. Hvis du har brug for et mere præcist svar, skal du kontakte os for at få lavet en lysberegning af dit rum.
2. Kan man skifte pæren på jeres indbygningsspot?
Du kan udskifte pæren på alle spot og downlights med GU10 pærer - f.eks. Quick Spot.
3. Skal man købe en LED driver/strømforsyning til jeres indbygningspot?
Langt de fleste af vores LED spot sælges enten med udskiftelig lyskilde (f.eks GU10) eller leveres inkl. en LED-driver. Hvis dette ikke er tilfældet, gøres der opmærksom på det på selve varen.
4. Hvor meget kan spottene kippes?
Det varierer på forskellige modeller, men for kipbare spots er det ofte fra 15-30 graders kipfunktion. Du skal være opmærksom på, at ikke alle indbygningsspot er kipbare, og du kan finde denne information på den enkelte lampe.
5. Er der plads til Philips Hue LED-pærer i jeres spots?
Ja, i vores GU10 spot fra Nordtronic, kan du sagtens få plads til Philips Hue GU10 pærer.
6. Har I spots der er IP44?
Ja, du finder dem her. Du skal være opmærksom på regler for spot-belysning i badeværelser og vådrum, hvis du skal have monteret spots i et loft, der er under 2,25 meter fra gulvoverfladen.
7. Må man selv installere og montere spots og downlights?
Nej, du skal tage kontakt til en autoriseret El-installatør for at få hjælp til det. Du må gerne selv bore huller i loftet.
8. Hulmål - hvor stort et hul skal der bores?
Hulmålet er det størrelse hul, der skal laves i loftet for at kunne montere spotten. I Danmark skal du forbore et Ø75 mm hul for langt de fleste 230V GU10 spots. Ældre 12V spots på badeværelser og i køkkener er ofte Ø55 mm. Vi har selvfølgelig nye LED-erstatninger til de gamle 12V lys-installationer, som passer i Ø55 mm hulmål.
Hulsav til gips- og trælofter
9. Hvilke indbygningsspot må monteres udendørs?
Det er vigtigt at du køber indbygningsspot, der er rustfrie, galvaniserede eller på anden måde beregnet til udendørs installation. Gør du ikke det, vil de ruste og hurtigt blive triste at se på. Nogle udendørs spot er lakeret med en specielt overfladelak, der beskytter mod rust, mens andre er lavet i rustfri stål. Til kystnære områder anbefaler vi galvaniserede spot til indbygning i f.eks. udhæng, da de er ekstra modstandsdygtige overfor salt.
10. Hvilket kabel til spots?
Vi anbefaler, at der altid benyttes downlightkabel, når der skal trækkes kabel/ledning til spots. Der er ofte sikkerhedsmæssige krav til enten 70 eller 90 graders varmebestandighed. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at din el-installatør er opmærksom på dette, da det desværre ikke er alle, der overholder lovgivningen på dette område.
11. Er videresløjfning af kabel muligt, så strømmen føres fra spot til spot?
Ja, hvis det fremgår af specifikationerne, at videresløjfning er muligt, er der plads i terminalerne til at koble flere ledere sammen, så du kan trække strømmen videre.
12. Er der krav til safebox/kasse over hvert enkelt spot?
Såfremt der benyttes et downlight/spot, der må installeres direkte i isoleringen / direkte i brandbare materialer, er det ikke nødvendigt med en safebox. Størstedelen af de downlights du finder på her på siden, må installeres direkte i brandbare materialer, og her vil det fremgå på varen, hvis det er muligt.
13. Dæmpning af LED indbygningsspot?
Der er gode muligheder for at dæmpning af lyset med LED. Hvis du vil have spot i loftet, hvor lyskilden kan udskiftes, anbefaler vi, at du vælger smarte lyskilder som f.eks. Philips Hue. Det giver stort fleksibilitet i forhold til dæmpningsmuligheder, og du skal ikke have lavet nye dyre el-installationer. Du kan faktisk selv sætte det op. Ønsker du lidt mere integreret løsning, anbefaler vi en Zigbee lysdæmper fra Nordtronic, som kan fungere sammen med din eksisterende FUGA afbryder.
14. Hvad er forskellen på downlight og indbygningspot?
Der er ingen forskel. Begge ord beskriver spotbelysning, der indbygges i lofter og lyser nedad.
15. Hvordan undgår man, at ens spot kommer til at "hænge"?
Når isoleringen trykker på bagdåserne i ens spotinstallation, er det vigtigt at dine downlights/spots monteret, så de kan holde til trykket. Derfor anbefaler vi altid at benytte spot med "skruevinger", så bagdåsen kan fastspændes. Herved får du en stærkere forankring i loftet, og slipper for at de kommer til at hænge, som du kan risikere ved brug af fjeder-montage.
16. Hvad betyder UGR i relation til belysning?
UGR betyder "Unified Glare Rating" og er dermed en betegnelse for hvor meget blænding lampen afgiver. Jo højere tal, des mere blænder armaturet dine øjne.
17. Hvad betyder UGR<19 mærkning?
UGR<19 betyder at det pågældende indbygningsspot er godkendt til kontorarbejde / skærmarbejde uden at blænde mere end tilladt. Det sikrer en god og optimal arbejdsbelysning.
18. Hvad betyder "flicker-free"?
Flicker-free betyder at den pågældende lyskilde (GU10-pære eller indbygget LED) ikke blinker mere end tilladt fra EU. Det bliver meget nørdet angivet på forskellige måder, såsom SDCM <3 (MadAdam), PstLM<1, SVM <0,4. For ikke at skabe yderligere forvirring angiver vi vores lyskilder og indbygningsspots med fast LED med betegnelsen "Flicker-Free" og dermed overholdende EU's direktiver, så du er sikker på, at lyset ikke flimrer.
Se alle produkter i kategorien Belysning